Kunnanhallitus (0002003080008533), kokous 30.3.2020

§ 34 Hankeraportti TESTI

ENODno-2019-16

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hannele Kumpulainen, Hallintosuunnittelija, hannele.kumpulainen@enontekio.fi

Perustelut

Opetushallituksen pyytämä hankeraportti.

Ehdotus

Esittelijä

Raili Vienola, Palvelu- ja asuntosihteeri, raili.vienola@enontekio.fi

Hyväksytään ehdotuksen mukaan.

Päätös

kurfbljo

Valmistelija

  • Hannele Kumpulainen, Hallintosuunnittelija, hannele.kumpulainen@enontekio.fi

Perustelut

Selostus
Maan hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi 16. maaliskuuta toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on hidastaa korona-virustartuntojen leviämistä sekä suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat tämänhetkisen tiedon mukaan voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti.

Hallituksen linjaamat toimenpiteet saatetaan voimaan valmiuslain, tartuntatautilain sekä muun lainsäädännön mukaisesti.

Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti. Kunnan johtamisessa ja päätöksenteossa noudatetaan myös häiriötilanteissa, niin pitkälle kuin on mahdollista, voimassa olevan lainsäädännön, hallintosäännön ja muiden johtosääntöjen mukaisia toimivaltuuksia päätöksenteossa. Tilanteen johtamisessa on edetty tähän asti normaaliajan johtamisjärjestelmän mukaisesti.
Tilanteen muuttuessa nopeastikin voi tulla tarve tehdä kiireellisiä päätöksiä, joissa ei ole perusteltua odottaa hallintosäännön mukaisen toimielimen kokoontumisia.

Mahdollisesti nopeasti syntyviä ja kehittyviä erityistilanteita ja laajempia normaaliolojen häiriötilanteita varten, on syytä määritellä kunnan viranhaltijaorganisaation toimivalta organisaatiossa selkeästi, sillä johtavat viranhaltijat ovat keskeisessä roolissa kunnan toimintaan vaikuttavien tilanteiden hallinnassa.

Kunnan tehtäviä kriisitilanteessa ovat esimerkiksi seuraavat:

  • kunnan jokapäiväisten palveluiden tuottaminen huomioiden yhteydenpidon ulkopuolisiin palveluntuottajiin,
  • toimialojen toimintojen turvaaminen,
  • yhteydenpito viranomaisiin sekä vertikaalisesti että horisontaalisesti eri hallinnontasoilla ja -aloilla, mukaan lukien yhteistoiminnan muiden kuntien, elinkeinoelämän ja kansalaisjärjestöjen kanssa,
  • tilannetietojen kokoaminen ja välittäminen sekä tilannekuvan muodostaminen kunnan alueelta yhteistoiminnassa muiden viranomaisten ja tahojen kanssa,
  • ohjeiden antaminen väestölle muuttuvista palveluista,
  • muiden tilanteen edellyttämien ohjeiden antaminen väestölle ja tilanteen mukainen uutistiedottaminen,
  • edellytysten luominen turvallisuustason parantamiselle yhteistyössä muiden yhteistoimintatahojen kanssa,
  •  pelastustoiminnan ja muiden tarvittavien toimintojen tehokkaan suorittamisen tukeminen osoittamalla kalusto-, henkilöstö-, ja tilaresursseja pelastustoimen ja muiden viranomaisten avuksi.


Vallitsevasta yhteiskunnan tilanteesta johtuen on perusteltua, että hallintosääntöön otettaisiin uusi luku 18 Poikkeusolot ja häiriötilanteet, joka sisältäisi mm. määräykset häiriö- ja poikkeusolojen erityistoimivallasta.

Häiriötilanteiden aikana ja poikkeusoloissa kunnanjohtajan olisi perusteltua käyttää normaaliolojen hallintosäännön määrittelemästä toimivallasta poiketen päätösvaltaa peruspalvelujen turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi, milloin asia koskee toimenpiteiden yhteensovittamista eri toimialueiden välillä taloudellisten resurssien tai henkilöstöresurssien suuntaamista, viestinnästä tai·muuta häiriötilanteen hoitamiseksi välttämätöntä päätöstä.

Tällaisissa asioissa tekee välttämättömän kiireellisen päätöksen liitteessä mainittu viranhaltija. Häiriötilanteeseen liittymättömät päätökset tehdään edelleen hallintosäännön ja delegointipäätösten mukaisesti.

Yritysvaikutusten arviointi
Ei vaikutuksia

Päätösehdotus

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se hyväksyy Enontekiön kunnan hallintosääntöön lisättäväksi luvun 18 Poikkeusolot ja häiriötilanteet, jonka sisältö on liitteessä 1.

Kunnanhallitus päättää, että em. hallintosäännön liitteen 1 mukainen toimivalta otetaan käyttöön heti sen jälkeen, kun kunnanvaltuusto on hyväksynyt kunnan hallintosääntöön esitetyn muutoksen.