Aluehallitus (000200308000cd20), kokous 7.2.2022

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 13 Tilinpäätös

VAKEDno-2022-43

Valmistelija

  • Kaisa Kamppi, Hallinnon erityisasiantuntija, kaisa.kamppi@vantaa.fi

Perustelut

Vantaan kaupungin tilikauden 1.1.–31.12.2020 tilintarkastaja KPMG Oy Ab on toimittanut kaupunginhallitukselle 3.5.2021 tilintarkastuspöytäkirjan

. Vantaan kaupungin tilikauden 1.1. – 31.12.2020 tilintarkastajina esitämme kuntalain 123 § 3 momentin mukaisella tilintarkastuspöytäkirjalla kaupunginhallitukselle epäkohtana seuraavaa: Opetus- ja kulttuuritoimen rahoitusjärjestelmän laskenta perustuu koulutuksen järjestäjien ilmoittamiin tietoihin koulutuksen taloudesta ja toiminnasta. Koulutuksen järjestäjän on toimitettava valtionapuviranomaiselle rahoituksen määräämiseksi tarvittavat tiedot sekä muut rahoituksen määräämiseksi tarpeelliset kustannuksia ja toiminnan laajuutta koskevat tiedot (RahL 1705/2009, 58§).

Osana tilikauden 2020 tilintarkastusta olemme kartoittaneet opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuden perustaksi annettujen tietojen raportointiprosessia ja testanneet pistokokein annettujen tietojen perustumista kaupungin oppilastietojärjestelmän tietoihin. Tarkastuksen yhteydessä havaittiin eroja kaupungin oppilastietojärjestelmän ja Koski-tietojärjestelmän välillä perusopetuksen ja erityisen tuen sekä perusopetuksen valmistavan opetuksen oppilasmäärissä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 31.12.2020 päättänyt vuoden 2021 valtionosuuksista. Kaupunki on annetun päätöksen perusteella tunnistanut virheitä valtionosuuspäätöksen perusteena olevissa tiedoissa ja kaupunginhallitus on 22.3.2021 § 8 päättänyt hakea oikaisua valtionosuuspäätökseen.

Oikaisuvaatimusta koskevassa päätöksessä on todettu, että Koski-järjestelmässä olleissa tiedoissa on ollut virheitä mm. perusopetuksen muut vammaiset -ryhmän oppilasmäärässä, perusopetuksen valmistavan opetuksen läsnäolokuukausien määrässä sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaustuntien määrässä.

Todetut poikkeamat osoittavat, että opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuden perustana olevien tietojen raportoinnin sisäisessä valvonnassa on puutteita. Opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuden perusteena olevien oppilasmäärien ym. suoritetietojen raportointiin liittyvää sisäistä valvontaa tulee kehittää. Havaittujen tilastoinnin erojen syyt tulee selvittää ja varmentaa, ettei eroja jatkossa synny.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hokkanen, Hallintovalmistelujohtaja, mikko.hokkanen@vantaa.fi

Päätetään

a) merkitä tilintarkastuspöytäkirja tiedoksi, ja

b) lähettää asia tiedoksi ja toimenpiteitä varten toimialoille.

Päätös

Päätös: Ehdotuksen mukaan.

Eriävä mielipide

  • Riikka Liljeroos jätti eriviän mielipiteen: Vastustan tätä. 

Kokouskäsittely

Kokouksen aikana pidettiin neuvottelutauko. 

 

Pykälän käsittelyä jatkettiin kello 14.20.