Sivistyslautakunta (0002003080008531), kokous 21.9.2023

§ 3 Kemiläisenvaaran ja Törmänrakan ranta-asemakaavan valmisteluaineisto

MUODno-2020-51

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Fyrklöver Invest Oy esittää 6.6.2018 saapuneella hakemuksella ranta-asemakaavan laatimisen aloittamista kiinteistöjen Kemiläisenvaara (498–401–150–23) ja Törmänrakka (498–401–150–25) alueelle.

Ranta-asemakaavan laadinnan maankäytöllisenä tavoitteena on osoittaa väljä loma-asuntojen alue Kemiläisenvaaran länsirinteelle. Tavoite poikkeaa voimassa olevasta Olos–Särkijärvi–Toras-Sieppi - osayleiskaavasta, jossa alue on maankäytön osalta merkitty M, maa- ja metsätalousalueeksi. Yhtiö esittää perusteluiksi ranta-asemakaavan laatimiseksi mm.

  • suunniteltu kaava-alue hyödyntää olemassa olevaa infraa palveluiden läheisyydessä
  • Torassieppiin vievän suunnitteilla olevan uuden kunnallistekniikan jätevesiverkoston kannattavuus paranee
  • suhteellisen vähäinen ja kohtuullinen uudisrakentaminen, enintään 12 rakennuspaikkaa n. 25 ha:n alueelle
  • kaavoituksen lähtökohtajana on luonnonarvojen säilyttäminen ja rakentaminen osalta maisemaa kunnioittava väljä rakentamistapa
  • investorinäkökulma, kiinteistönomistajat tullevat itse toteuttamaan infran lisäksi esim. kausityöntekijöitä varten loma-asuntokohteita ko. alueelle
  • alueen sijainti on erinomainen suhteessa Lapin matkailun kasvuun ja kehitykseen.

 

Yhtiö esittää kaavan laatijaksi Arkkitehtitoimisto Jarmo Lokio Oy:tä, joka on 6.6.2018 toimittanut kehittämissuunnitelman vuodelta 2015 ja 25.9.2018 osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) vireilletulosta päättämistä varten.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on selostettu mm. suunnittelutilanne, kaavoitustyön tavoite, alueen olosuhteet, arvioitavat vaikutukset ja kaavaratkaisun perustelut, osalliset, osallistuminen ja aikataulu. Tavoitteena on, että kaava saadaan keväällä 2019 valtuuston käsittelyyn.

Osallisiksi on merkitty mm. viranomaiset ja maanomistajat sekä paliskunta. Viranomaisina mainitaan kunta, ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin pelastuslaitos, Museovirasto, Lapin sairaanhoitopiiri ja yhdyskuntatekniikan osalta myös Muonion Sähköosuuskunta.

Lainsäädäntö ja kunnan säännöt

Maanomistaja voi huolehtia ranta-asemakaavaehdotuksen laatimisesta omistamalleen ranta-alueelle. Ennen laatimiseen ryhtymistä on oltava yhteydessä kuntaan ja toimitettava osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Maanomistajan toimesta laadittavan asemakaavan alueen tulee muodostaa tarkoituksenmukainen kokonaisuus. Maanomistajan tulee toimittaa kaavan laadinnan yhteydessä syntynyt pohjakartta kunnan säilytettäväksi ja käytettäväksi osana kunnan kartta-aineistoa. (Maankäyttö- ja rakennuslain 63 ja 74 §)

Kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tulee laatia riittävän aikaisessa vaiheessa suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista. Vuorovaikutteiseen suunnitteluun liittyviä menettelytapoja valittaessa on maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteiden kannalta kiinnitettävä huomiota erityisesti kaavoitettavaan alueeseen, kaavan vaikutusalueen laajuuteen, suunnitteilla olevien maankäyttömuutosten merkittävyyteen ja osallisten määrään.

Tiedottamis- ja osallistumismenetelmät tulee valita siten, että kaikki osalliset on mahdollista tavoittaa ja tarjota näille riittävän ajoissa riittävät mahdollisuudet valmisteluun osallistumiseen.

Kunta voi esittää maanomistajalle osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa koskevat huomautuksensa ja ehdotuksensa suunnitelman täydentämiseksi. Varmistaakseen suunnitelman riittävyyden kunta voi neuvotella asiasta Lapin ELY-keskuksen kanssa ja osallisilla on mahdollisuus kaavan muutosehdotuksen nähtäville asettamiseen saakka esittää ELY-keskukselle neuvottelun käymistä suunnitelman riittävyydestä.

Osallisilla tarkoitetaan alueen maanomistajia ja niitä, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa, sekä viranomaisia ja yhteisöjä, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään. Osallisten ja kuntalaisten tiedonsaannin parantamiseksi vireilletulosta tiedottamisen yhteydessä tulee tiedottaa myös kaavoituksen suunnitellusta aikataulusta.

Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa vähintään siten kuin kunnalliset ilmoitukset kunnassa julkaistaan ja tällöin vähintään yhdessä paikkakunnalla yleisesti leviävässä sanomalehdessä.

Kaavan hyväksyy valtuusto ja hallintosäännön mukaan kaavoitusviranomaisena toimii hallitus.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma toimitetaan esityslistan ohessa. 

Ehdotus

Esittelijä

Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee Kemiläisenvaaran ja Törmänrakan ranta-asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi ja kuuluttaa vireilletulon.

Päätös

Jaa äänet voitti, esittelijän ehdotuksen mukaan. 

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Valmisteluaineistoa on täydennetty ja se tulee laittaa uudelleen nähtäväksi. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Hallitus asettaa kaavan valmisteluaineiston uudelleen nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi.